Blogumdaki kaynak belirtilmemiş tüm yazılar Emre Güney'e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Güçlü bilgisayarın mı var? Dururken kripto para kazansın. Hemen bir madencilik hesabı aç!

Komün Yaşam - Gelecek Tasarımı 2

By | 2 comments

Fotoğraftaki adamız yaklaşık 9 km² alana sahip. En çok 300 kişiye kadar ev sahipliği yapabilir. Hayvanlarımız ve tarım alanlarımız var. Sadece teknolojik ihtiyaçlarımızın giderleri için kullanmak üzere şarap ve pek çok çeşit reçel üretip dışarı satıyoruz. Büyük hayvanları yünleri ve sütleri için, küçükbaş hayvanları yumurtaları için kullanıyoruz. Hepsi serbest yaşıyor. Adamızda çevre kıyılarda duran birkaç bot hariç motorlu hiçbir araç bulunmuyor. Sadece kendi beslenmemiz için balıkçılık yapıyor deniz mahsülleri ve ağırlıkla sebze-meyve yiyoruz. Fotoğraf çekimi ve komün yaşamı tanıtmak üzere haftada 10 kişiyle sınırlı olmak üzere turist kabul edebiliyoruz. Bu yaşam modelini öğrenmek için gelen turistleri 3 güne kadar aramızda yaşatıyoruz.

Aogashima Adası - Japonya
(Tıklayıp büyütmeniz önerilir)
Adamızda okul ve idare bulunmamakta ama kendi eğitim sistemimiz ve kamusal toplanma ve etkinlik alanlarımız var. Herkes en iyi bildiği konuları en gerekli olan kitleye anlatıp, nesillere aktarmakla mükellef. Sınavlar değil, bolca deneyler ve uygulamalar var. Hayatta kalma, doğa ve çevrecilik, toprağa uyum, tarım ve sürdürülebilir enerjiler konusunda eğitim ve bilgi alışverişi bizim için önceliklidir. Diğer bilgiler genel kültür olarak teknolojik imkânlarla dileyen kişilerce kendi çabalarıyla ya da etkinlik çadırlarında düzenlenen çalışmalarla edinilebilir. Adamızda hayat-insan-evren üçgeni dışında kalan konular kimse tarafından diretilmez ve eğitim-öğrenim sisteminde yeri yoktur.

Adamızda bir tek kural geçerlidir: 

“Hiç kimse, hiç bir gerekçeyle, hiçbir hayvan ya da insanı incitme hakkına sahip değildir ve herkes eşittir.” Yasa, polis/asker, koruma/güvenlik birimleri ya da devlet mevcut değildir ve olmayacaktır. Burada yaşamaya aday olanlar bu serbestliği kaldırabilecekleri olgunluğa göre itinayla seçilecektir. Burada yaşayabilecek insanlar birbirlerine karşı hiçbir şeyi saklama gereği duymayacak kadar manevi bir çıplaklık içerisinde olmalıdırlar. Zaten çok çok büyük olasılıkla pilot bölgemizdeki geçici süreli yaşayışları içerisinde -varsa şayet- bu zaafları çoktan gün yüzüne çıkmış olacaktır. Bir cümle ile özetlersek “kusursuz insan aramıyoruz, ancak meleksi insanları arıyoruz.” Dünya'nın can parçası bu adamız, bu saflıkta ve temiz yürekte insanların son hayatlarının en iyi yaşayışına ev sahipliği yaparak sizinle canına can katmak istiyor.


Adamızdaki tek kurala uyan herşey serbesttir. Adanın tüm yatırım ve varlıkları herkesin ortak kullanımına açıktır. Tüm insanlar istediği uğraşlarla ilgilenmeye bolca vakit bulurlar. Günden geri kalan sürelerini ise serbest zamanlı olarak ev, bahçe, adanın tarım-hayvancılık ve üretim ihtiyaçları gibi işlerde içten gelen bir sorumluluk bilinciyle ve sevinçli bir şekilde kullanırlar. Telaşe, geçim ve maddiyat kaygısı; dolayısıyla rekabet söz konusu olmadığından stressiz ve doğal ortamdaki bu insanların neşe, huzur ve ferahlık içinde olmalarına şaşmamak gerekir. İşlerine sık sık ara vererek müzik yapar, şakalaşır ve anakaradaki yaşayışı konuşarak komün toplulukları arttırmak üzerine yeni projeler üretirler.


Altyapı ve yaşamsal hizmetler
Çöplerle başlayacak olursak, geri-dönüştürülebilir atıklarımızı anakaraya satıyor, organik atıklarımızı sıkıştırıp, çürütmek ve kurutmak suretiyle kompost elde edip topraklarımıza besin olarak kullanıyoruz. Adadan çıkıp da gelir elde eden herşeyin geliri adanın yaş farkı gözetmeksizin tüm bireylerine ortak ve otomatik olarak dağılıyor ve yine yatırımlar yapıldığında ortak olarak düşüyor. Ancak adada bu para ile alınan ya da satılan hiçbir şey mevcut olmadığı gibi hiçbir hizmet ve yaşamsal ihtiyaç için para kullanılmıyor. Adada parasız yapılamayan ve dış dünyaya muhtaç yatırımlar, ─adanın ve buradaki her bireyin ortak faydası için gerekli görülmesi halinde─ dışardan alınan teknik yardımla bu havuz hesaptan karşılanarak gerçekleştirilir. Ürünler toplanır, işlenecek olanlar işlenir, süt-yumurta-yağ gibi ürünler ya da reçel, turşu, konserve vb. hazır gıdalar ihtiyaç kadar açık pazarda dağıtılır.



Özel günler

Bilhassa adada turist bulunan zamanlara denk gelen özel günlerde uzun masalar kurulur, tamamı adanın nimetlerinden yapılma özenilmiş yemekler ve eğlenceler düzenlenir. Yarışmalar yapılır, yaratıcı fikirler tartışılır, oyunlar oynanır...



Yaşam alanları

Tek katlı, en çok iki odalı, sobalı olan evlerimiz neredeyse birbirinin aynıdır. Hepsi imece usulü, hafif ve doğal malzemeden yapılmıştır. Küçük bir verandanın altından tek kapıyla ortak alana girilir. Burası kuzineli sobalı, genellikle pamuk yataklı iki divan ile açık mutfak ve yemek masası içeren salonlardır. Karşıda tuvalet ve banyo ile bunun sağında ve solunda iki yatak odası yer alır. TV, bilgisayar gibi özel eşyalara rastlanmaz. Evler konforlu, sıcak ve sevimli olmakla beraber büyük hacimler, yüksek teknoloji, bol ve modern eşya tutkunlarını tatmin edecek nitelikte değillerdir. Evlerin büyüklük ve donanım anlamında böyle mütevazi olmalarının nedeni yaşamın çoğunlukla dışarda ve toplulukla birlikte geçirilmesidir. Sürekli olarak etkinlikler, eğitim ve oyunlar ile ada hayatını geliştirici çalışmalar yürütülmektedir. TV-sinema, kütüphane, bilgisayar ve internet, eğitim ve deney, oyun ve spor gibi hizmetler ortak alanlarda, adanın merkezine yakın noktalarda açık ve yarı-açık mekanlarda sunulmaktadır.


Eğer siz de bu güzel insanlar arasında olmaya layık olduğunuzu düşünüyorsanız belki bir gün bu partilerden birinde karşılaşırız. Görüşmek üzere yaşlı ruh ♥


Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

2 yorum:

  1. Büyük bir hevesle internette adanın adıyla bir arama yaptım fakat yukarıda bahsedilen şeylerle ilgili bir şey bulamadım. Aksine http://onedio.com/haber/-herkesten-nefret-ediyorum-deyip-gidilecek-en-guzel-yer-aogashima-adasi-625152 bu internet sitesinin yaptığı listenin 6. fotoğrafında içerisinde tv olan bir bar bile mevcut. Bu ütopik bir yazıydı da ben mi yanlış anladım acaba :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Ütopik değil ama fantastik bir yazı. Gelecek Tasarımı yazı serilerimde hayallerimizi tarif edip onları gerçekliyoruz. Bunlar düşlerimiz. Çok uzak olmayan bir gelecekte gerçekleşecek. Bir başka varoluş düzlemlerinde pek çok açdan gerçekleşti bile. Umarım sizi hayal kırıklığına uğratmadım. İhtyicaımız olan şey bu yazıyı okurken beslediğiniz duygular. Bizim gibilere bu duygularla katkınız olduğunu umut ediyorum.

      Sil