Blogumdaki kaynak belirtilmemiş tüm yazılar Emre Güney'e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Güçlü bilgisayarın mı var? Dururken kripto para kazansın. Hemen bir madencilik hesabı aç!

Dünya ve uzay (Kasım II)

By | Leave a Comment

Merhaba yol arkadaşlarım. 

Son 10 güne damgasını vuran küresel ve uzayla ilgili gelişmeler aşağıdaki gibidir. Serinin ilk yayınında da belirttiğim gibi, bu yazılara dünya-uzay etiketiyle ulaşabileceksiniz. Bu yazı dizisi küresel makro ile uzaydaki konularla sınırlı olacaktır. 
  • Son 10 günde 6.0 ve üstü şiddette 7 deprem meydana geldi. Bunlardan en güçlüsü 7.7 şiddetinde Scotia Denizi'ndekiydi. Bu bölge ayrıca bir hafta boyunca 5-7 şiddetleri aralığında 10'larca defa sallandı. Depremleri sürekli takip edenler iyi bilirler ki her gün 2-4 şiddetlerinde Türkiye'de 10'larca deprem, 5 şiddetlerinde de Dünya'da birkaç deprem olur. Ancak genelde 6 ve üstüne bu kadar kısa sürede bu kadar çok karşılaşılmaz.
  • Kasımın ilk çeyreğinde gerçekleşen, Filipinler'deki Dünya'nın en büyük tayfununun aldığı can sayısı 4 bini geçti. Yaralı sayısı 19 bin, kayıp sayısı 1600. Resim tayfundan öncesi ve sonrası. 
  • İtalya'nın yaşadığı Cleopatra tayfunu nedeniyle Sardunya Adası'na düşen yağış tüm zamanların rekorunu kırdı. Sardunya'da acil durum ilan edildi. 20'ye yakın kişi hayatını kaybetti. Meteroloji uzmanları 1.5 saatte 6 aylık yağışın düştüğünü kaydetti. 


  • Moskova'dan kalkan Tataristan Havayollarına ait 46 yolcu ve 6 mürettebatlı yolcu uçağı Kazan Havalimanı'na inişi sırasında düştü ve 52 kişiden hiç kurtulan olmadı.
  • Vietnam'daki aşırı yağışlar ve seller nedeniyle 41 kişi hayatını kaybetti. 400 bin evin zarar gördüğü, 80 bin kişinin evlerini terketmek zorunda kaldığı belirtiliyor. 
  • ISON Kuyrukluyıldızı artık görünür. Ancak amatör fotoğrafçılarca görüntülenmesi sadece birkaç günlüğüne daha mümkün olacak. Güneşe dalış halinde olan cisim bu birkaç günün sonrasında, ancak NASA'nın güneş gözlem uyduları ve ekipmanlarınca görünebilir hale gelecek. ISON'un yolculuğunda önümüzdeki ilk en önemli tarih 21 Kasım. Çünkü ISON, NASA'nın Heliospheric görüntüleme yapabilen STEREO-A uzay aracının görüş menziline girmiş olacak. Devam eden günlerde STEREO-B, SOHO ve Solar Dynamics Observatory araçları da görüntü avına katılacak. (spaceweather.com)

  • 1. Kamçatka'daki Kliuchevskoi Yanardağı 4 km yüksekliğinde duman ve kül püskürtüyor. Yanardağ en son 19 Ekim'de patlamış ve 9 km yüksekliğinde püskürtmüştü.
    2. Etna Yanardağı 17 Kasım'da bir seri patlamalarla püskürmeye başladı.
    3. Antartika'nın batısında 1.2 - 2 km. buz tabakası altında yeni bir yanardağ keşfedildi.
    4. Endonezya Sumatra'da Sinabung Yanardağı patladı ve 9 km. kül ve duman püskürttü. Bölgede kırmızı alarma geçildi. (18 Kasım)




Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: