Blogumdaki kaynak belirtilmemiş tüm yazılar Emre Güney'e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Güçlü bilgisayarın mı var? Dururken kripto para kazansın. Hemen bir madencilik hesabı aç!

Sony kayıt yapabilen kontakt lens üzerinde çalışıyor

By | Leave a Comment

Sony'den gördüklerinizi kaydeden kontakt lens


Sony gördüğünüz her şeyi kaydedebilen, fotoğraf ve video çekebilen bir kontakt lens üzerinde çalışıyor. Sony'nin çoktan patentini aldığı bu cihazın patent sayfasını buradan inceleyebilirsiniz.

Diğer akıllı kontakt lensler görüntü iyileştirmeye veya arttırlmış gerçeklik (augmented reality) HUD'larına (HUD nedir) odaklanırken Sony daha ötesine odaklanmış durumda. Şirkete Nisan ayında kazandırılan patentle Sony, kullanıcının kontakt lens kullanarak bir göz kırpmasıyla fotoğraf ya da video çekebildiği, bunları oynatıp durdurabildiği giyilebilir bir cihaz üzerinde çalışıyor.

Lensin üzerinde bulunacak sensörler sayesinde olağan ya da kayıt hedefli göz kırpmalar birbirinden ayırt edilebiliyor ve istemsiz kayıtların önüne geçilebiliyor. Görüntü yakalama (kamera), depolama ve hatta kablosuz ağ modülü lensin içinde ve iris çevresinde yerleşik olacağından hiçbir harici birime gerek kalmıyor. Yine iris çevresindeki dış halkalarda bulunan piezoelektrik sensörler sayesinde gözün hareketleri lensin kendi üreteceği enerjiyi de sağlıyor.

Henüz bu teknoloji bir lensin içine sığdırmak için çok büyük ve sadece teorik olsa da Google Glass'ın korkunç başarısızlığı üzerine Google'ın da akıllı kontakt lensler üzerinde çalıştığını biliyoruz. Diğer teknoloji devlerinin de geleceği göreceği ve bu gemiyi kaçırmak istemeyecekleri şüphe götürmez bir gerçek.


kayıt yapabilen sony kontakt lens
Lensi kullanmak buna benzeyecek
Kaynak: cnet.com
Çeviri: Emre Güney


Saykopat dizi Black Mirror'ın bu teknolojiyi eleştiren bölümünü izlemenizi şiddetle öneririm. Black Mirror her bölümü birbirinden tam bağımsız bir dizi olduğu için herhangi bir bölümünü izlemenizde sakınca yok. Böyle bir lens çıkar ve hayatımıza girerse hayatlarımızın neye dönüşebileceğini şimdiden görün. Black Mirror - Sezon 1 - Bölüm 3


HUD nedir?

İngilizcesi Head Up Display olan kelimelerin baş harflerinden oluşur. İlk olarak savaş uçağı sanayisi için geliştirilmiştir. Amaç, pilotların göstergelere bakarken kaybedeceği zamanı önlemek ve gözlerini önlerinden ayırmadan sürekli bilgi almaya devam edebilmelerini sağlamaktır. Bilgi ve uyarıların her an asıl görüşte olmasını sağlar.

Uçaklarda HUD
Bir FPS oyununda HUD
Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: