Blogumdaki kaynak belirtilmemiş tüm yazılar Emre Güney'e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Güçlü bilgisayarın mı var? Dururken kripto para kazansın. Hemen bir madencilik hesabı aç!

Dünya ve uzayda bu hafta (Kasım I)

By | 2 comments


Merhaba yol arkadaşlarım. 
Bundan böyle sıradan olmayan haftalar için bu gibi özet yayınlar yapacağım. Aslında bunu Facebook'da yapıyordum ve biraz küçümsediğim için buraya koymuyordum. Ancak zaman zaman oldukça zengin özetler çıkıyor ve son derece kısa bir yazı ile çok fazla gelişmeyi aktarma imkanı buluyorum. Bu hafta da böyle olunca "neden bu uygulamayı siteme katmıyorum ve bağımsız bir yazı dizisine dönüştürmüyorum" diye düşündüm. Bu özete girmeye uygun bulduğunuz benim kaçırdığım haberleri siz de yorum ile aktarabilirsiniz. Yazıya eklerim. Bu yazılara dünya-uzay etiketiyle ulaşabileceksiniz. Bu yazı dizisi küresel makro ile uzaydaki konularla sınırlı olacaktır. 



  • Filipinler 7 Kasım'dan bu yana gezegenimizde kaydedilmiş en güçlü tayfunu yaşıyor. Rüzgar hızı 315 - 380 km/saat. 12 milyondan fazla insanın risk altında olduğu, 125 bin kişinin tahliye merkezlerine taşındığı belirtiliyor. En büyük endişe ise geçen ay 7.1'lik depremi yaşayan Bohol Adası. Deprem yüzünden zaten 350 bin kişi tahliye edilmişti ve halen depremin etkilerini atlatmaya çalışıyorlardı. Haiyan Tayfunu azalarak ilerliyor ve pazar günü Vietnam'a girmiş olacak. Buna en yakın kasırga 1969'da Missisipi'de yaşanmıştı. En iyi fotoğraflar burada.
  • Bu hafta Güneş'de meydana gelen X ve M seviyeli patlamalar devam ederken Dünya'ya etkileri R3, R2, ve R1 seviylerinde radyo kesintileri ve jeomanyetik stabilitesizlikler oldu.
  • ISON kuyrukluyıldızı artık Dünya yörüngesi içinde yolculuğuna devam ediyor ve 46 km/saniye hızla (!) Güneş'e doğru yol alıyor. 
  • Gökbilimciler 6 kuyruklu asteroidi ifşa etti. İşin uzmanları bile durumu "bulduğumuzda şaşkına döndük" şeklinde ifade ediyorlar. Daha ilginç kısmı ise asteroidin sadece 13 günde bile kuyruk yapısındaki inanılmaz değişmelermiş. Durumu "bir asteroide baktığımıza bile inanamıyoruz" şeklinde özetliyorlar. http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2013/07nov_6tails/
    http://www.milliyet.tv/video-izle/-6-kuyruklu--yildiz-kesfedildi--T71lMPVdN7zm.html




Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

2 yorum:

  1. GÖKTEN DÜŞEN BUZ KÜTLESİ KÖYLÜLERİ KORKUTTU 70


    20.11.2013
    Elazığ'ın Sedef Tepe Köyü'ne gökten düşen bir buz kütlesi köylüler arasında korku yarattı. Yere düşüp dağılan buz parçaları için jandarmayı arayan köylüler, götürdükleri Fırat Üniversitesi'nde ilgili birimin olmadığı gerekçesiyle cismi inceltemeyince, kütle eridi. Elazığ'ın merkeze bağlı Sedef Tepe Köyü'nde gökten düşen ve yerde parçalara ayrılan bir kütle buz köylüler arasında büyük panik yarattı. Gökten gelen uğultu sesinin ardından bir parça düştüğünü gören köylüler, korku içinde olay yerine koştu. Düşüp parçalara ayrılan buz parçalarını toplayarak buzdolabına koyan Eren Şahinkaya, daha sonra durumu jandarmaya bildirdi. Şahinkaya "Aniden uğultu sesi geldi ve yere bir şey düştü. Biz panikledik, parçaları toplayıp erimemesi için buzdolabına koydum ve jandarmaya haber verdim" dedi. Şahismail GEZİCİ-Gülbin YILDIZ-DHA

    YanıtlaSil