Blogumdaki kaynak belirtilmemiş tüm yazılar Emre Güney'e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Yeşil şehirler, yeşil bir Dünya

By | Leave a Comment
Bildiğiniz gibi bu sitede Yeni Dünya'dan ipuçları veriyor ve insanlığın kendi gücünü anlatıyoruz. Bazen de geleceği bilinçli şekillendirmek adına toplumu uyandıracak sırlara, devletlerin halklardan sakladıklarına yer veriyoruz.
Şimdi sizinle, reklamlarla Akkuyu Nükleer'in pazarlandığı şu günlerde bu yabancı haberi paylaşmayı uygun görüyorum. Daha fazla söze gerek yok. İlham, ders ve umut olsun.

Written by Steven Bancarz|


FollowGreenLiving ve Inhabitat'a teşekkürler.

Güney Kore, Seoul'deki ICLEI* Dünya Konferansı 2015'te yapılan bir bildiriye göre Vancouver enerjisinin tamamını yüzde 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacağını vaad etti. Buna sadece elektrik değil, ısıtma-soğutma ve konut ihtiyaçları da dahil. 

Kuzey Pasifik Okyanusu ve sahil sıra dağlarıyla çevrili Vancouver, Kanada'nın İngiliz Kolumbiyası diye adlandırılan eyaletinin sahil şehridir ve Dünya'nın en çok arzulanan şehirlerinden biri olarak kabul edilir. Vancouver şimdi de yüzde 100 sürdürülebilir enerjili olacağını vaad eden dünyanın 50 şehirlik listesine girmiş bulunuyor. 

Aslına bakılırsa Vancouver 2007'de bu konuda ödül almış ve 100.000 üstü nüfuslu dünyanın en yeşil şehri ünvanına sahip olmuştur.

Bu çevre hareketi Vancouver Valisi Gregor Robertson(yukarıda) tarafından başlatıldı.Vali bir konuşmasında şunları söylemiştir.

Dünya'daki bütün şehirler küresel iklim değişikliğine karşı acil mücadeleye başlamalı ve bunun için örnek olmada yarışmalılar. Bu değişikliğe karşı yapılabilecek en etkili davranış tüm enerji ihtiyaçlarının yüzde 100 yenilenebilir kaynaklara yönlendirilmesidir. Vancouver’ın ekonomisi ve yaşanabilirliği iklim değişikliğine cevap verebilirliğimiz ve ona uyumumuza bağlıdır. Yenilenebilir enerjiye olan yönelimimiz Vancouver'ın dünyanın en yeşil şehri olması yolunda ne kadar çalıştığımızı gösterecek.

Şimdi, Vancouver'ı bu kadar yeşil yapan nedir onu inceleyelim ve bir şehri dünyanın en "yeşil" şehri yapacak kriterler nedir, bunlara bir bakalım. 

Yeşil Ekonomi

Vancouver çoktan yüksek çeşitlilikte yerel üretim ekonomisine sahip. Uzun vadeli hedefleri arasında Vancouver’ı uluslararası arenada yeşil girişimin öncüsü kılmak var. Hedefleri 2020'ye kadar şehirdeki yeşil meslekleri ikiye katlamak. Dünya'nın halihazırda en yeşil şehirlerinden biri olmasına rağmen yeşil meslekleri bir öncelik yapması ne müthiş, düşünsenize!?

Yeşil İklim

Çoğu büyümekte olan şehirlerin aksine, Vancouver'ın sera gazı salınımları düşüşte ve şu anda 1990'daki seviyelerinde. 2020 hedefleri ise toplum bazlı sera gazı salınımlarını 2007 değerlerinin %33'üne çekmek ve sonunda da fosil yakıta bağımlılığı tamamen kaldırmak. Mevcut durumda, nüfus artışına rağmen hava giderek daha da temizlenmektedir. 

Yeşil Binalar

Vancouver Kuzey Amerika'nın en yeşil semtini, False Nehri Güneydoğusunu da kendinde bulunduruyor. 2020 hedefleri arasında 2020 itibariyle yapılacak tüm binalarda tamamen karbonsuz ürün kullanımına geçmek ve mevcut yapılardaki sera gazı salınımını da 2007 değerlerinin %20 altına çekmek var.

Yeşil Ulaştırma

En yeşil şehir olmak için yürümeyi, bisiklet kullanımını ve toplu taşımayı tercih edilir kılmalısınız. İlk 2020 hedefleri ulaşımın %50'den fazlasının yürüme, bisiklet ya da toplu taşımaya kaydırılması. İkinci hedefleri ise vatandaş başına motorlu araç kullanım mesafesini 2007 değerlerinden %20 aşağı çekmek. 

Azaltılmış Atık

Şimdiden bölgenin katı atıklarının %55'i geri dönüşümden kazanılıyor. Ancak eninde sonunda sıfır katı atığa kadar azaltmaları gerekiyor. 2020'ye kadar depolanan ya da yakma fırınına giden çöpleri 2008 değerlerinin yarısına çekmeyi planlıyorlar.

Doğa

Uzun vadeli vizyonları arasında tüm Vancouver vatandaşlarının dünyanın en çarpıcı şehir ormanı da dahil, şehrin emsalsiz yeşil alanlarına tam erişimine olanak tanımak. Baş 2020 hedefleri, her insanın herhangi bir parka, plaja, yürüyüş yolu ya da doğal alana 5 dakika mesafede olması. İkinci hedefleri ise 2010 ile 2020 arasında şehir içinde 150.000 yeni ağaç dikmem. 

Yeşil Ayakizi

Vancouver'ın Ekolojik Ayakizi
Açık mavi:Gıda, Turuncu:Kamu, Gri:Tüketim&Atıklar,
Sarı: Ulaştım, Koyu mavi: Binalar 
Bu gibi tüm şehirlerin amacı ortalama ayakizini küçültmek ve hepimizin yaşayacak "tek" bir gezegenimiz olduğu gerçeğine uygun yaşamaktır. 2020 hedefleri kişi başı ekolojik ayakizini 2006 yılı seviyesinden %33 aşağı çekmek.

Temiz Su

Vancouverlı'lar 2020'ye kadar tüm büyük şehirler arasında en iyi içme suyuna sahip olacaklar. İçme suyu kalite standartları ve kuralları anlamında hem İngiliz Kolumbiyası ve Kanada'nın, hem de Uluslararası standartların en iyisine ulaşmayı hedefliyorlar. Aynı zamanda kişi başı su tüketimini 2006 değerlerinin %33 altına çekmek gibi bir planları da var.

Temiz Hava

Vancouver halihazırda nispeten gayet iyi bir havaya sahip olsa da uzun vadeli hedefleri arasında Dünya'nın herhangi büyük şehrine kıyasla en temiz havaya ulaşmayı hedefliyor. 2020'ye kadar İngiliz Kolumbiyası, Kanada ve Uluslararası kuralların ve kalite standartlarının en üst derecesine ulaşmış olacaklar.

Yerli Gıda

Vancouver çiftçi pazarları ve topluluk bahçeleri anlamında çok artan bir iştaha sahip. Ancak, şehirsel gıda sistemleri anlamında Dünya lideri olabilmek için bunun çok daha ötesinde üretim gerekiyor. 2020 hedefleri, şehir ve semt içi toprak varlıklarını 2010 değerlerinin en az %50 üstüne çıkarmak. Bu da tüm vatandaşların taze, yerli, zararlı kimyasalsız ve sağlıklı gıdaya erişimlerini arttırmak demek.

Önümüzdeki birkaç on yıl içinde Vancouver gezegenin en sürdürülebilir şehri olmakla kalmayacak. Eğer vali görevine devam eder ve hedeflerine ulaşabilirse burası Dünya'nın ilk ve tek %100 yenilenebilir şehri olacak.
Source: Spirit Science and Metaphysics

About the author: Steven Bancarz is the creator of ‘Spirit Science and Metaphysics’. For more articles by him visit his website at www.spiritscienceandmetaphysics.com. You can also find him on Twitter and YouTube.

*ICLEI:Sürdürülebilir şehirler yaratmayı amaçlayan ve bu şehirlerin çevreci kurallara uygunluğunu denetleyen küresel bir kurum.

Çeviri: Emre Güney

DİKKAT: Bu yazı kaynak sitedeki özel paylaşım koşullarına tabidir. Bu yazıyı kendi sitenize eklemek istiyorsanız bu kurallara uymanız gerekmekte. YDİİ sizin paylaşım ihlallerinizden sorumlu değildir.



Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: