Blogumdaki kaynak belirtilmemiş tüm yazılar Emre Güney'e aittir. Kaynak gösterilmeden kullanılamaz. Blogger tarafından desteklenmektedir.

Güçlü bilgisayarın mı var? Dururken kripto para kazansın. Hemen bir madencilik hesabı aç!

Van Allen, Kuiper ve asteroid kuşakları nedir?

By | Leave a Comment

NASA çelişkilerini anlamak için bir rehber


Yaptıkları işi havalı ve zor göstermek için hikayeler uydurdular. Şimdi bu hikayeler başlarına bela oluyor. Dünya'nın atmosferini nasıl da yarıp geçtiklerini anlattılar, bazen yörüngeye yerleştirdikleri teknoloji dehası uydularını anlattılar. O da yetmedi, 20 yıl önceki teknolojiyle 1997'de ta Satürn'e giden ve görevini tamamladığı geçen sene gezegenin atmosferine sokularak intihar dalışıyla emekliye ayrılan Cassini uzay aracı söz konusu. Muhteşem bir Holywood filmi gibi hayranlıkla izlendi. İnsanoğlu gelişmişliğinin sınırlarında, henüz insansız da olsa tüm güneş sistemine yayılabiliyor, ve Mars'ta koloni kurmanın hazırlıklarını yapıyor. 

Uzay konusunu çekirdek çitlenerek izlenecek efekti bol bir eğlence aracı olarak devam ettirmek istiyorsanız elbette bu halen mümkün. Gerçekleri bilmek ağır basıyorsa, yalanı anlamak, uzay programlarına olan umudu, merak ve heyecanı yeniden ele almak için bize öğretilen şu üç zorlu unsuru iyi anlamamız gerekiyor. 

Bunlar yeryüzüne yakından uzağa doğru şöyle sıralanıyor;
  1. Van Allen Kuşağı
  2. Asteroid Kuşağı
  3. Kuiper Kuşağı

Uzaydaki(!) bariyerler

Van Allen Kuşağı (Van Allen Belt) nedir?

Van Allen kuşakları ve konumları
Kuşağın içinde güneş fırtınları, radyasyon seviyeleri ve dünyaya etkileri gibi bilgileri bize sağlayan cihazlar (probe) bulunmaktadır. Güneş fırtınalarında güçlenip büyüyen ve birbirine yaklaşan Van Allen kuşakları bu hat içinde bulunan cihazlarda ve daha aşağıdaki uydularda iletişim ekipmanlarını etkilemekte, elektriksel sorunlara yol açabilmektedir. Daha önemlisi, bu kuşakta uzun süre bulunmak insanlı uzay yolculukları için şimdiye kadar bilinen en büyük risk ve engeldir. NASA, 60'larda Ay'a astronot gönderilebilmesini kuşağın ince bir kısmına kısa bir süre maruz kalınmasıyla açıklamakta. Ne var ki günümüzde bu kuşağın geçilemezliği tartışılıyor ve daha iyi uzay araçları tasarlanmaya çalışılıyor.

Van Allen, çoğunluğu Dünya'nın manyetik alanınca yakalanmış güneş fırtınalarından gelen yüksek enerji yüklü parçacıklardan oluşan bir bölgedir. Yüzeye 500 km ila 58.000 km. mesafe içinde yer alan iki katmandan oluşan kuşak 1958'de keşfedilmiştir ve 2012'deki gözlemlerden sonra, üçüncü bir katmanın daha belirebildiği tespit edilmiştir. Adını ABD'nin 1958'de fırlattığı ilk uydu Explorer 1 ile keşfe önderlik eden James Van Allen'den almıştır.

Kuiper Kuşağı (Kuiper Belt) nedir? 

Kuiper Kuşağı, donut (şişman bir simit ya da geometri diliyle torus) şeklinde olup, Neptün yörüngesi ötesinde yer alan yüzlerce milyon buzlu kütleden oluşan bir kuşaktır. Mars ile Jüpiter arasında yer alan asteroid kuşağına benzer, ancak ondan 20 kez daha geniş bir alanı kaplar ve 20 ila 200 kat daha fazla kütle içerir. Kuiper kuşağında yer alan buz kütleler metan, nitrojen, amonyak ve sudan oluşur. 

Kuiper Kuşağı ve konumu
Kuiper kuşağında bilinen en az 3 cüce gezegen bulunur. Bunlar Pluto, Haumea ve Makemake'dir. Güneş Sistemi'ndeki bazı uyduların da Keiper'den edinildiği düşünülmektedir. Bunlara örnekler Neptün'ün Triton'u ve Satürn'ün Phoebe'sidir. 

Kuiper kuşağında küçük buz yığınları ile 100+ km. çaplı kütlelere kadar milyonlarca cisim bulunur. Tahminlere göre bu kütlelerin 35.000'den fazlası 100 km'den büyük çapa sahiptir. Bu da bize Kuiper kuşağının cisim sayısı ve kütleleri bakımından asteroid kuşağından yüzlerce kat daha büyük olduğunu gösteriyor. Pluto bu kuşakta yer alan en büyük cisimdir. Bu konumu itibariyle 2006'da gezegen statüsünden çıkarılmış ve cüce gezegen sınıfına katılmıştır. Kuşakta 20 km. çap ve altında kalan boyutlarda da 100 milyon daha küçük parça olduğu tahmin ediliyor. 


NASA zaten alçak dünya yörüngesini bile geçemediğini defalarca söyledi. Üstelik alçak Dünya yörüngesi daha henüz uzayın başlangıcı. Şimdi, tüm bu anlatılanları uzay programları ile ilişkilendirip iyi bir şekilde bağlamak için NASA görevlilerinden ve Obama'nın ağzından söylemleri içeren şu videoyu mutlaka izleyelim. 

video görünmüyorsa tıklayın (eğer tek video görüyorsanız ilki bu bağlantıda)

Rahatlayın, sıkıntı yok. Dünya hala eğlenceli bir yer.
Kaynaklar: 


Sonraki Kayıt Önceki Kayıt Ana Sayfa

0 yorum: